Ilmastotyö ei etene ilman konkreettisia toimia. Uudellamaalla tehdään paljon hyvää työtä ilmastonmuutoksen hillinnän eteen, mutta kiristyvät ilmastotavoitteet vaativat ilmastotyön vauhdittamista edelleen.
Uudenmaan liitto koordinoi yhdessä muiden alueellisten toimijoiden kanssa maakunnan ilmastotyötä. Pidämme myös ilmastokysymyksiä esillä erilaisissa yhteistyöverkostoissa ja edistämme Uudenmaan hyvää päästökehitystä tukevia ratkaisuja valtakunnan tasolla ja kansainvälisesti. Kuntien käytännön ilmastotyötä tuemme ensi sijassa hankkeilla.
Tukea ilmastotyön käynnistämiseen ja vaikuttavien ilmastotoimien tunnistamiseen
Tarvitsetteko tukea ilmastotyöhön? Uudenmaan liiton hankkeet tarjoavat vetoapua ilmastotyön käynnistämiseen ja vaikuttavimpien ilmastotoimien tunnistamiseen.
Kestävyysloikka – Vaikuttavien ilmastoratkaisujen tietopankki
Suomen ympäristökeskuksen Kestävyysloikka.fi-palveluun(Siirryt toiseen palveluun) kerätään vaikuttavia ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillinnästä, kiertotalouden edistämisestä ja luontokadon pysäyttämisestä. Palvelusta löytyy ratkaisuja myös Uudeltamaalta. Klikkaamalla alla olevia esimerkkejä siirryt Kestävyysloikka.fi-sivustolle.
Rahoitusta ilmastotyön tekemiseen
Suomen ympäristökeskuksen ja Canemure-hankkeen ylläpitämä tietopankki kokoaa yhteen ilmastonmuutoksen hillintään liittyviä rahoitushakuja. Kuntien ilmastotyötä tukevat rahoituslähteet on koottu yhdessä Motivan kanssa.
Kuntien ilmastotyötä tukevia materiaaleja
Uudenmaan liiton SILTA-hankkeessa luotiin yhteiskehittämisen malli, jossa eri toimialojen henkilöstö kootaan yhdessä keskustelemaan ja suunnittelemaan kunnan ilmastotyön toteutusta.
Uudenmaan kunnille on koottu toimenpidekortteja, jotka auttavat kuntia ilmasto-ohjelmien laadinnassa ja ilmastotoimien tunnistamisessa. Kortiston rakenne perustuu Hiilineutraali Uusimaa -tiekarttaan. Kortteihin on koottu yli 50 toimenpidettä. Ne sisältävät lyhyen kuvauksen ja esimerkkejä eri kunnista.
Vantaan kaupungin ilmastotyön johtamisen malli on kuvattu raportin muotoon vuonna 2022. Siihen tutustumalla voi saada ajatuksia kunnan ilmastojohtamiseen. Raporttiin on koostettu ajatuksia myös muista ilmastotyön järjestämisen malleista.
Ilmastotyöhön liittyviä tapahtumia
Ilmastoverstas-tapahtumasarjassa keskustelemme testatuista keinoista edistää ilmastotyötä eri sektoreilla ja yhteiskehitämme ilmastotoimia. Keskustelua pohjustetaan esimerkeillä kuntien onnistuneista ilmastohankkeista ympäri Suomen, Uuttamaata painottaen. Ilmastoverstaat on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat konkreettisia esimerkkejä ja tukea ilmastonäkökulman edistämiseen omassa työssään.
Yrityksillä on merkittävä rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä sekä oman toiminnan päästöjen vähentämisen että kestävien ratkaisujen ja palvelujen tuottamisen näkökulmasta. Yritykset ❤️ Ilmasto -tapahtumat tarjoavat uusimaalaisille yrityksille ajankohtaista tietoa ilmastonmuutoksen vaikutuksista liiketoimintaympäristöihin ja näkökulmia eri toimialoille. Tavoitteena on tuoda esille kestävyystyön esimerkkejä pienistä ja suurista yrityksistä sekä tarjota käytännön tukea arjen ilmastotyöhön.
Haluatko tuoda oman tapahtumasi osaksi tapahtumasarjaa?
Tapahtumissa yrityksille esitellään kestävyysratkaisuja ja erilaisia toimintamalleja, joilla on onnistuttu vähentämään toiminnan päästöjä. Tapahtuman järjestäjä voi olla yritys, kunta, järjestö tai muu julkisen sektorin toimija.
Tapahtuman järjestäjä saa näkyvyyttä Uudenmaan liiton kanavissa, mutta tärkeää on tehdä omaa markkinointia oikean yleisön tavoittamiseksi.
Lisätietoja:
Pia Tynys, johtava ilmastoasiantuntija, puh. 040 149 2244, pia.tynys@uudenmaanliitto.fi
Tilaa Hiilineutraali Uusimaa -uutiskirje
Uutiskirjeessä kerromme Uudenmaan ilmastotyön etenemisestä ja nostamme esiin toimivia ratkaisuja sekä ihmisiä ilmastotyön takana.
Uudenmaan kunnissa tehdään suunnitelmallista ilmastotyötä
Tutustu Uudenmaan kuntien ilmastotyön tavoitteisiin, suunnitelmiin ja verkostoihin.
Tutustu ilmastohankkeisiimme
Visiona ilmastokestävä Uusimaa
VILKKU-hanke vahvistaa Uudenmaan kykyä sopeutua ilmastonmuutokseen. Lopputuloksena on maakunnan ensimmäinen alueellinen ilmastoriskitarkastelu ja sopeutumissuunnitelma.
Yhdessä kiertotalouden suunnannäyttäjiksi
Uudenmaan kiertotalouslaakso on kuntien, eri organisaatioiden, yritysten, tutkimuslaitosten ja asiantuntijoiden yhteisö – viemme yhdessä Uuttamaata ja Suomea kohti maailman terävintä kiertotalouden kärkeä.
Luovien alojen ekologisen kestävyysmurroksen toimenpideohjelma
LuoTo-hanke kokoaa yhteen luovien alojen kestävyyshankkeet ja luo konkreettiset askelmerkit luovien alojen siirtymälle ekologisesti kestävään, vähähiiliseen tulevaisuuteen.
Tutustu myös
Hiilineutraali Uusimaa 2030
Maakunnan ilmastotyötä linjaa Hiilineutraali Uusimaa -tiekartta, jossa olemme tunnistaneet ilmastotyön painopisteet ja yhteiset tekemisen paikat. Olemme määritelleet työlle kuusi painopistettä sekä toimintalinjaukset.
Lisätietoja liiton tuesta ilmastotyöhön
Salla Lahtinen
Projektipäällikkö
salla.lahtinen@uudenmaanliitto.fi
Canemure-hankkeen aluekoordinaattori, ilmastonmuutoksen hillintä
Pia Tynys
Johtava ilmastoasiantuntija
Uudenmaan ilmastotyö, vihreä siirtymä, Hiilineutraali Uusimaa -tiekartta
Ajankohtaista
21.11.2024
Kiertotalouden tulevaisuus kiinnosti Slushissa
Uudenmaan kiertotalouslaakson järjestämä kiertotalouden tulevaisuudennäkymiä luotaava oheistapahtuma Slushin avajaispäivänä toi yhteen kiertotalouteen keskittyneitä startup-yrityksiä, suuryrityksiä ja noin satapäisen yleisön. Tapahtuman paneelikeskusteluissa keskityttiin erityisesti pohjoismaisiin pörssiyrityksiin, tekoälyn tuomiin innovaatioihin tekstiili- ja rakennusalalla sekä ekosysteemien väliseen yhteistyöhön.
11.11.2024
Kulttuurisilla sisällöillä vaikuttaminen on alikäytetty muutosvoima
Kulttuuriset sisällöt eivät synny tyhjiössä vaan yhteydessä ihmisiin, yhteiskuntaan, luontoon, maailmaan ja sen tapahtumiin. Teokset tarkastelevat aihettaan aina jostakin näkökulmasta; ei ole olemassa todellisuutta, jota voisi kuvata objektiivisesti. Kertominen, kuten myös kertomatta jättäminen, ovat valintoja, tietoisia tai tiedostamattomia.
24.10.2024
Selvitys avaa vihreän siirtymän mahdollisuuksia ja haasteita Uudellamaalla
Vihreän siirtymän hankkeet vyöryvät vauhdilla kuntiin. Jokainen kaavoittaja, virkamies ja päättäjä törmää aiheeseen tulevina vuosina – tai on jo törmännyt esimerkiksi aurinkovoimalan tai vetyhankkeen muodossa.
22.10.2024
Ilmasto ei katso hallinnollisia rajoja
Aluesuunnittelijat Euroopan eri metropoliseuduilta ratkovat yhdessä ilmastohaasteita Metrex-verkoston kautta. Laajempi ymmärrys ja yhteistyö auttavat tarttumaan yhä akuutimmiksi käyviin haasteisiin, kirjoittaa Mariikka Manninen.
Sivu päivitetty viimeksi: 12.11.2024